Friday, 18 October 2013

Bismillah...

Ok
Dah lama
Lama sangatttttt tak log in blog
Sebab... sebab...sebab...

Sebab sesungguhnya bercuraheart pada Dia dan dia lebih baik
Kut

Sekembalinya aku di sini cuma ingin kata

"Takde sape pernah kata bahawa jalan ini akan mudah"

Itu saja.

Oh ye, ade satu lagi

Ayat peneutral

"Tetapi ia sangat indah"




Sunday, 9 June 2013

Sabarkan aku

Bismillahirrahmanirrahim...

Aku tak minta sesiapa utk faham
Kerana itu aku lebih suka memendam
Setiap orang punya masalah tersendiri
Jadi aku tak mahu tambah membebani

Itu prinsip aku

Tapi aku akui makin dipendam makin sakit hati
Dan sakit hati boleh membawa pada benci
Kalau aku ni masih lagi aku yang dulu...
(Sekarang pun bukanlah sepenuhnya aku yang baru)

Tapi aku yg sedikit baru ini
banyak sudah belajar mengawal baran aku

Aku harap aku akan tetap menjadi semakin "baru"

Kalau bukan kerana 'didikan' yg selalu ingatkan aku
Akan sabar di atas sabar...
Aku mungkin sudah lama memaki kau sesedap rasa

Aku tak nak jadi manusia yg puas seketika, lepas tu menyesal selama-lamanya.

Ya Allah... sabarkan aku.. amarah itu bukan sifat pilihanMu, jadi aku tak mahu..

#Kau dah bertahan 2 tahun, bertahanlah lagi.. lagi.. dan lagi... selamat berjaya kpd diri sendiri.


Tuesday, 26 March 2013

Oh, maaf, maaf, maaf

Bismillahirrahmanirrahim...

Hmm...
Maaflah... bukan kebiasaan aku untuk bercuraheart

Kerana aku rasa setiap masalah itu datang
agar kita belajar dari kehidupan

Bukan untuk belajar dari kata-kata orang lain
Maaf sekali lagi.
Aku bukan sombong atau pesimis.
Cuma aku rasa orang akan beri nasihat berdasarkan pengalaman hidup dia saja.

Kalau dia kata, 'aku faham keadaan kau'
Oh maaf sekali lagi, aku tak percaya.
Kau dan aku melalui jalan yg berbeza, liku yg tidak sama.
Jadi, apa yang kau faham..?

Tersalah langkah dan buat silap,
Itu bukan kerana kita ini buruk dan teruk,
Tapi itulah buktinya kita ini manusia.
Tak sempurna.

Daripada meminta nasihat org lain, yang belum tentu
boleh pakai ke tidak,
Baiklah minta nasihat yg mencipta kita dan masalah itu.

Memang selalunya taklah masalah itu lenyap sekelip mata
Tapi sekurang-kurangnya aku dapat ketenangan menghadapinya.
Masalah merunsingkan bila kita rasa tak tenang bukan?

Tak bercuraheart pada sesiapa bergelar manusia,
Memang ada tikanya aku akan rasa sesak di dada.
Sakit tak terhingga...

Tapi tak sesakit dan sesesak andai orang yang dipercaya hanya tambah merunsingkan kepala
bila dia tak pandai menjaga mulut tempayannya.. kehkehkeh..manusia oh manusia...

Dalam Al-Quran Allah sebut cara menghadapi ujian ialah dengan sabar dan solat. 
Mungkin itu memadai tanpa perlu sesi curaheart..





Wednesday, 27 February 2013

priority dan responsibility

Bismillahirrahmanirrahim...

Haihh...

Hakikat yang berlaku di negara terchenta buat masa ini, ada tiga perkara yang akan hangat dibahas, dibincang, di beri fokus utama apabila dibangkitkan.

1. bab cintan- cintun, couple, kahwin

2. politik

3. isu hina agama

Secara personal, saya beranggapan tiada salahnya mengambil tahu hal-hal ini, malah antara sepuluh muwasafat tarbiyyah yang digariskan Imam Hassan Al-Banna juga terselit salah satunya ialah :

Berpengetahuan luas.

Tetapi setiap perkara itu jangan dilakukan secara melebih-lebih. Nanti lain endingnya. Bukan apa, kalau bicara soal cinta dan couple tak payah cakaplah, mata, telinga semua terbuka luas excited nak ambil tahu. Takda salahnya, tapi jangan sampai lupa yang mana priority yang mana responsibility. 


Saya tak nafikan, kalau dulu saya juga pesimis bab couple dan kahwin ni, sebab terlampau kerap dibincangkan, tahap pesimis tu dah sampai tahap macam ni:

'hei! dah takde benda lain ea nak pikir? tak abes-abes'


'aduhh couple, couple...dunia ini luas dan sarat dengan isu lain lah..'

'weyh...aik-asik bakal imamku, bakal makmumku, imam tu ade 5 waktu kat masjid, x pulak kita kisah.'

Namun pandangan saya juga sudah berubah sejak ehem..ehem..jatuh cinta dengan tarbiyyah ini. Kerana membina baitul muslim itu antara sunah terbesar Rasulullah saw, dan kerana ini fitrah manusia ciptaan Ilahi, jadi siapalah saya utk menafikan hanya kerana telinga ni dah naik bosan dengan isu ni. Sekali lagi, baitul muslim antara sunnah terbesar nabi, mahu tahu apa sunnah teragung lagi berprestij Rasulullah saw?

Itulah dia dakwah dan tarbiyyah...

(Ada sekarang sape-sape yang tahap keterujaannya masih sama seperti saat bicara soal kahwin tadi?? kihkih) ehh

Sudah boleh nampak mana satu priority, mana satu responsibility?

Isu kedua, politik...aduhh bila bicara soal ini, amek tahu salah, tak amek tahu pun salah...Tapi lebih baik amek tahu daripada seperti katak bawah tempurung dan akhirnya jadi seperti kerbau dicucuk hidung. Sebab tak tahu langsung, sampai kadang-kadang orang buat lawak sarcastic pasal isu politik yang tengah hangat pun dia tertinggal sorang-sorang blur seribu bahasa. Hahaha~ sumpah kelakar bila terbayang situasi ni.

Cuma sekali lagi, jangan melebih-lebih, cukuplah ambil tahu agar menjadi rijal yang bisa menilai hitam dan putih dan untuk memenuhi salah satu muwasafat tarbiyyah. Jangan sampai menghukum orang lain itu ini, komen kat utube sampai hampir terserlah kejahilan sendiri dan lebih teruk mencalarkan imej agama suci ini, dan lagi jangan sampai apa yang keluar dari mulut kita ialah fitnah/tuduhan (naudzubillah) hanya kerana mahu memenangkan ideologi yang belum tentu diterima di sisiNya.

Isu ketiga, bab hina-hina agama ini..Astaghfirullah..istighfar dulu sebelum kupas isu ni.

Orang melayu, pantang kan kalau usik sikit bab-bab agama dan hak istimewa ni. Sensitiviti lah katakan...sensitif tak salah, yang salah bila melampaui batas. Mereka yang tersinggung bila disentuh soal agama ini sekurang-kurangnya masih punya hati terhadap agamanya insyaAllah...tapi agak-agak kalau Rasulullah masih hidup kan

Antara baginda dihina, dan agama ini dipermain-mainkan mereka yg hakikatnya belum faham dengan melihat mereka-mereka yang mengaku umatnya tetapi solat pun kadang-kadang, aurat pon tutup on off, al quran bukak seminggu sekali, tak jadikan sunnah-sunnah baginda amalan, bermaksiat sana-sini, fitnah-memfitnah, mengkafirkan orang lain, meninggalkan dakwah, and so on..mana yang akan buat baginda menangis?

Allahu allah...mahu buktikan kecintaan kita terhadap baginda dan agama ini tak perlu bersusah payah berdemonstrasi di depan embassy sambil berteriak-teriak, tak perlu menghamburkan kemarahan di fb atau utube, tak perlu memakai tshirt, memegang sepanduk 'stop insulting our prophet', kalau nak buat juga boleh...tapi jangan lupa, apalah semua ini tanpa tindakan dari diri sendiri. 

Saya masih ingat lagi semasa demonstrasi besar-besaran membantah filem Innocence of Muslims tempoh hari..sambutannya menggalakkan tapi ada yang mengkhabarkan bahawa terdapat peserta yang miss solat fardhu asar mereka dek kerana sibuk berdemo.. ini hanya khabar, hakikatnya saya tidak melihat sendiri. Moga tidak benar.. dan kalau benar, ibrahnya di sini, kita ini siapa sebenanrnya? Benar-benar pencinta Allah dan rasulnya atau hanya manusia yang fikirannya mudah digula-gulakan pengaruh luar?

Kerana kemenangan islam hakikatnya bermula daripada perubahan-perubahan kecil yang kita mulakan dari diri sendiri. Sekecil-kecil perubahan yang kita mulakan dengan niat keranaNya dan agama ini insyaAllah lebih dipandang Allah daripada suara-suara kasar yang akhirnya hanya membuat mereka yg memprovokasi tergelak besar kahkahkah melihatnya. Prophet Muhammad pbuh never ask people to respect him, He gained respects! By his noble doings and acts. 

Akhir kata, jangan hanya lantang bersuara...actions speak laouder than words :)

Tulisan ini, untuk saya dan semua yang membaca. Moga ada manfaatnya, moga tak terhalang ibrahnya dek dosa-dosa saya yang menimbun banyaknya..

Wallahualam...

Thursday, 21 February 2013

The impossible: Not for Him

Bismillahirrahmanirrahim...

Beberapa hari ni, Kak Hani dan Ada 2-3 kali recommend nengok movie the impossible. A story about tsunami 2004 in Thailand. Finally nengok jugak arini..

Real woo..tsunami dlm movie tu, rase lah ketakutan dan kesakitannya.

Tsunami yg real berlaku tu aku percaya lebih-lebih lagi menakutkan dan menginsafkan..Allah..

So, lepas abes nengok movie tu, aku open web youtube.com, nak mengimbas kembali kenangan kehangatan berita-berita tsunami 2004 dulu. Nak tengok yg real.

Dulu memang ade dgr among the tall, prestigious, known buildings, finally the mosques which survived the killing waves. Subhanallah...

Dulu yg mcm famous, masjid Baiturrahman di Acheh tu. I thought it's the only building which survived, but no, there were 28. And guess what, all 28 are the mosques.. subhanallah subhanallah..

Masjid, binaan yg selalunya kita nampak simple je..bukannya masjid-masjid tu dibuat drp besi, emas ke permata yg tahan lasak kan. Itulah...

Allah shows you His signs. Now which sign of Allah do you disbelieve? (40:81)


Aku percaya mangsa-mangsa tsunami yg masih hidup must have learnt something..baik yg muslim ataupun yg bukan.

Saudara-saudara seakidah, kita hidup berTuhan, punya mata utk melihat, telinga utk mendengar dan hati utk menginsafi. Bukan free2 jek Allah bagi tu tau, memanglah free x kena bayar tp pasti ada hikmahnya bukan.

“Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang ada di dalam dada.”(Qs. al-Ḥajj [22]: 46).


Kita-kita yang alhamdulillah tinggal di kwsn luar lingkaran api pasifik ni, ambillah ibrah dan pengajaran. Dont be so sure, kun fa yakun jerr..dlm ke luar lingkaran api pasifik kalau Allah mahu sesuatu yg baik atau buruk berlaku, takda kuasa yg mampu menghalangnya... 

Makin lama pun tgk bencana alam ni kat mana-mana jadi. Boleh kata setiap hari. Husnudzon, Allah bukan mahu menghukum semata-mata sebaliknya mahu kita kembali padaNya.

Peringatan utk yg menulis dan semua, insyaAllah..

Wallahualam...




Saturday, 16 February 2013

berjalanlah...

Bismillah...

Aku ni...dari dulu lagi, memang mudah jatuh hati,

Jatuh hati pada tempat-tempat cantik dlm dunia ni,

Cepat aje hati ni rasa nak pergi tengok sendiri.

Baru-baru ni, anugerah dan rezeki dari Ilahi, akhirnye dapat aku jejakkan kaki ke negara Fatih, Turki dan negara Salahuddin ayubi, Egypt.

MasyaAllah! Mata aku tak tipu selama ni, memang bersebablah aku jatuh hati, indah.

Saat belayar di selat Bhosphorus itu, ada terlintas di hati ini:

'Nak settle down sini je rasa, possible tak satu hari nanti?'

(ketawa kecil)

Bukan pertama kali monolog macam tu terlintas dlm hati ni, boleh katakan setiap kali jejak kaki ke tempat tenang, indah dan permai. Monolog yg hampir sama terkeluar.

Alhamdulillah, Turki dan Egypt mmg antara ngra yg dah lama nak jejak. Boleh cut dah dua ngra drp wishlist melancong.

Bhosphorus river


Fatih, since he was child,  often brought by his mother to this river and see Konstantinople which situated at the other side. Her mother often remined him that he is the one who would bring down the Byzantium and bring islam to that unbreakable city. As a child, he used to ask his mother, in what way could can he conquer the land? His mother answered, by KNOWLEDGE and POWER.

To see the same river Fatih used to see when he was alive is such a greatttt feeling, praise be to Allah =)

Masa muda ni ialah masa mengumpulkan sebanyak mungkin ilmu dan pengalaman. Tak kiralah dari mana-mana atau apa-apa pun. That's what youth do! Masa muda bukan utk bersuka ria tnpa beri kita apa-apa apa-apa makna 10 tahun akan datang.


Mafhum Hadis“Tidaklah akan bergeser kaki seorang hamba di Hari Kiamat kelak sehingga mereka ditanya empat perkara.Tentang Usianya untuk apa dihabiskan,tentang masa depan mudanya untuk apa dipergunakan,tentang harta dari mana dia dapat dan untuk apa dinafkahkan,dan tentang ilmu untuk apa diamalkan“(HR Al-baihaqi dan selainnya dari hadis Muadz Bin Jabal.Hadis inijuga diriwaytkan oleh At-Tirmidzi dengan lafaz yang berbeza dari Abu Barzah Al-Aslami.Menurut beliau hadis ini tergolong Hassan Sahih(lihat Al-Muntaqa Min At-targhib wa Tarhib karangan Al_qaradhawi:1/131 no 85)



Surah ArRum. Ayat 042.
Katakanlah: Mengembaralah kamu di muka bumi kemudian lihatlah bagaimana kesudahan orang-orang yang telah lalu (yang telah dibinasakan); kebanyakan mereka adalah orang-orang musyrik.

piramid, giza
antara tempat yg Allah biarkan masih ada di atas muka bumi
utk kita mengambil ibrah drp kisah kekufuran Firaun.

Kalau rasa nak belajar perkara yg lain dari yg lain, pergilah berjaulah, serius tak tipu



******************************************************************************

bukan dalam usrah aje ada tarbiyyah,

melihat lukisan Allah juga satu ialah tarbiyyah.

melihat pelbagai bangsa, budaya dan bahasa juga ialah tarbiyyah.

merasa susahnya bermusafir juga ialah tarbiyyah.

yes, nature is tarbiyyah but that also depends on how we treat the nature ok ;)


Ada org cakap dgn sy, 'melancong je kejenye dapat apa? Abehkan duit je, x pikir masa depan langsung'

(ohh, i m hurt =P)

Jawapan sy mcm ni je: Ramai sgt org asyik fikirkan masa depan, tak salah fikir masa depan tapi sampai dia lupa masa yg sekarang ni. Jangan lupa ye, masa kita yg sekarang nilah yg mencorak masa depan nnti. Menyimpan tu memang betul tp kalau sumenye pon nak simpan je, duit je byk, otak kosong, pengalaman hidup seciput, sume benda pun tak tahu apa gunanya. Duit tak bawa mati. Labur duit tuk ilmu dan pengalaman, sy x rase rugi pon. 

Bacalah ayat quran kat atas tu, Allah sarankan kita bermusafir, kalau Allah yg sarankan, x mungkin benda tu tak bermanfaat. Bagi students yg takut duit tak cukup nak buat kahwin, hahaha dont worry leave it to Him, aishh kamu masih kurang yakin pada rezeki dan ketentuan Ilahi ke... 

Emm sebenarnya masih pikirkan cara nak tulis entry yg mcm mane nak sharing dgn org lain psl jaulah aritu, any idea? Ilham x dtg lagi ni, still working on it. So this is for now.

#Is it too much to say this entry is for that person who asked me that typical question above? hihihi lucky that person isnt a follower =P







Saturday, 19 January 2013

Bismillahirrahmanirrahim...

hmmm...

tibe-tibe je malam ni sesuatu menerpa benak fikiranku..(aduihh ayat skema tetibe) =P

Dah setahun lebih ni join tarbiyyah thru usrah ni, ade perubahan ke takda ni?

Perubahan apa?

Perubahan hati, pemikiran, akhlak dan amal lah.

Eh,  yg menulis, setahun lebih tu bukan sekejap tahu...

Setiap tahun, umur bertambah tahu, mati itu makin dekat tahu, dan dakwah ini makin lama makin maju sama ada kamu sedar atau tidak tahu, sama ada dengan atau tanpa kamu tahu...

Semakin ramai org kembali ke jalanNya...kamu termasuk salah satunya...ke???

Atau melukut di tepi gantang saja?
(peribahasa melayu bermksud ada atau tiada, tidak membawa apa2 kesan)

Dulu, kamu mula-mula masuk tarbiyyah ini,

Saat itu kamu telah ditapis oleh Allah utk menjadi salah satu yg merasa nikmat kecintaanNya.

Tapi kalau responnye mcm nak tak nak, mcm mana nak terus melangkah

Aku tak nafikan, ada kalanya aku rasa sesetangah perkara dlm tarbiyyah ini berat juga utk di digest, lantas aku memilih untuk meninggalkannya.

Aduhh, bila fikir balik, apa punye lemahlah aku ni. Baru di beri pengisian berat sikit terus rasa down. 

Terasa seperti segala amanah dipikul di bahuku yg lemah ini.

Perasaaannn...

Hei! Kalau tak mampu Allah takkan beri tugas ini kat kamu tahu, dan jgn perasan kamu sorang-sorang aje dlm jalan ini. Allah memilih sebatalion tentera utk memikul tugas ini. Kerana terlalu sayangkan kamu, Allah hantar hamba-hambaNya utk sampaikan cintaNya melalui ukhwah yg terbina.:') 

Kerana terlalu sayangkan kamu, Dia menghantar naqibah yg sweet yg telah terlebih dahulu merasa kemanisan cintaNya utk berkongsi ilmu :')

Kerana terlalu sayangkkan kamu, Dia menghantar teman seusrah yg bersama-sama kamu berjuang menewaskan jahiliyyah :')

Kerana terlalu sayangkan kamu, Dia menghantar kamu ke negara atheis agar kamu sedar nikmat lahir sebagai islam itu :')

Kerana terlalu sayangkan kamu, selepas ditarbiyyah Dia melahirkan pula rasa manisnya mentadabbur Al-Quran itu, agar kamu rasa Dia itu amat dekat denganmu.

Kerana terlalu sayangkan kamu, Dia mengirim ujian demi ujian agar kamu membesar sebagai rijal yg kental, tak takut menghadapi apa pun halangan. Yang lebih sweet Dia mengirim ujian supaya kamu selalu kembali padaNya memandangkan kamu selalu lalai bilamana masa senang dikirimkanNya :')


Masih mahu beri alasan..?

Baiklah penulis...baca balik apa yg kamu tulis 












Tuesday, 15 January 2013

#listen

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari ni hari #listen sedunia kah..? muahaha

hukhuk...before we want others to listen, we have to listen first okay. Only then we can analyse and assess the main point of a long speech.

Patutlah semalam bila kawan tanya da tengok video forum mahasiswa?

Aq jawab belum. Pastu tanaya dia ada apa-apa isi yg berfaedah ka?

Dia kata, takda. Tapi not bad utk beneficial entertainment..

haha beneficial entertainment?!

Lepas tgk baru faham. Maksud beneficial entertainment die tu.

Aq bukan nak tulis tentang miss Bhavani or mrs Sharifah Zohra Jabeen, aq nak tulis tentang apa yg ada dlm vid ni.

People, the main point is learn to respect others. Kalau kita rasa apa yg jadi dlm vid tu ialah ketidakrespectan seseorg terhadap seseorg yg lain, dan kita rase itu salah. Jadi jgn buat.

Kita dok marah, kritik dia ni tak hormat dia ni, lepas tu komen kat utube, twitter, fb dgn mencaruting. Itu nilai hormat kah? apakah sy duduk di planet lain? sehingga org boleh keliru dgn makna sebenar respect ini?

Bila mereka mencaruting, mereka yg lain terbaca perkataan tu, and rase disgusted, irritated. jelas di situ pencaruter x hormat viewers lain.

Next, people...please don't ask others to respect us, we have to gain respect! Itu terbukti zaman berzaman. Apakah hanya kerana dia seorg yg lebih tua drp kita, kita memang kene give full respect? No!

Tapi itu lah yg selalu berlaku sbb kebanyakan org yg lebih tua mmg bersikap lebih matang, lebih byk makan garam, tahu baik buruk tindakan kita so we give them our respects. Kebanyakan...x bermakna semua. 大部分跟都不一样。

Tapi kalaulah org yg lebih tua, tapi  dia seorg penagih dadah or perompak berkaliber or suka mencarut sana sini or rampas mikrofon org lain mase org tgh becakap (ehh!) or apa-apa sahja kelakuan yg x menepati piawaian utk diberi penghormatan, wajarkah diberi full respect??

Full respect mcm x bole lah kan..

Tapi bagi aq  setiap manusia tu layak diberi penghormatan sbgi manusia juga, kerana taraf kita dgn haiwan kan x sama, jadi hak juga pasti tak sama bukan...? (ehh lagi) Iyalah, manusia itu tugasnya diberi oleh Allah menjadi khalifah. Di situ logiknya alasan hak itu okay~ ;)

If we want others to respect us, we have to respect others first.

Wahaha~ kelakar, kelakar jugak..tengok vid tu jgn tengok saje, ambil sekali intipatinya. Nampaknya mahasiswa di Malaysia ada yg sudah berani tampil bersuara. Tidaklah hanya mengangguk ya sahaja. Betul atau tak pendapatnya bukan itu soalnya, itu boleh dinilai selepas mendengar keseluruhannya.

Apa yg lebih penting, remaja akhirnya mula belajar membebaskan diri drp kepompong pemikiran sempit dan cetek yg selama ini kita hanya disogok agar menjauhkan diri dari isu2 semasa dan politik di luar sana. Silap itu! Bukankah salah satu muwasafat tarbiyyah itu membicarakan tentang muslim yg berpengetahuan luas? =) *senyum

#listen to Allah and prophet Muhammad pbuh, and do!

pesanan penaja: berhentilah mencarut *peace