Monday, 23 April 2012

binaan yang bisa bertahan

Bismillahirrahmanirrahim....

aku cuma insan biasa
yang punya keinginan
untuk membina sesuatu
yang bisa bertahan
hingga ke akhir hayat
kalau bisa, ke syurga
itu satu impian

mahu bina ukhwah fillah
kerana aku tahu
itu satu harta,
bisa dibina di dunia
dan dibawa ke 'sana'
bisa menjadi
saham di hadapanNya

siapa arkiteknya
saya dan kita....
bangga
andai ia menjadi
peneman di syurga

jalan membina ukhwah fillah
itu masih jauh dan panjang
tidak senang pula
kerana nak mencintai diri sendiri keranaNya juga
saya masih belum mampu
bagaimana nak menyayangi kamu
kerana Dia
tapi saya tak mahu
menyerah sebelum mencuba
:')


kamu bersama saya bukan?


wallahualam...






Sunday, 22 April 2012

Futur

Bismillahirrahmanirrahim.....


-futur-

perkataan yang cukup ringkas
tapi apabila dikupas ertinya cukup menakutkan....

-terhenti setelah melakukan terus menerus, dan berdiam setelah bergerak
-malas atau menunda-nunda, setelah semangat, menjadi jemu.

ini definisi futur, sesuatu yang amat 'menakutkan' jika seseorang yang telah ditarbiyyah dan dalam proses menyerap tarbiyyah2 itu ke dalam kehidupannya, merasakan futur dalam amalnya....

ya, murobbi saya kata, setiap orang pasti akan melalui kefuturan amal dan hati, bezanya selama mana dia akan membiarkan dirinya futur....

Allah....sy sesungguhnya selalu merasa futur. (astaghfirullah...) iman yang selalu tires dan bocor, iman yang compang-comping.

Rasulullah saw sendiri selalu berdoa agar dirinya dijauhkan daripada sifat malas dan lemah apatah lagi kita. Amat perlu untuk kita mengamalkan doa ini, doa ini tercatat dalam al ma'thurat.

Antara sebab lemah iman/futur ialah:

1) Ekstrem dalam beragama
2)Berlebihan dalam melakukan mubah (hal2 dunia)
3)Suka hidup menyendiri
4)Minimanya ketaatan, tidak membaca al-Quran

Andai diri terasa sedang futur, segeralah, segeralah....mencari sesuatu untuk 'membasahkan' kembali iman dan hati kita yang hakikatnya sedang kering dan kebuluran seperti membaca ayat-ayat Allah, mencari majlis ilmu, bersolat jemaah, berbulatan gembira atau apa sahaja bentuk amalan yang dapat mengembalikan semula hati kita kepada penciptaNya...

manusia dan  hati,
hati ini ada masanya
dalam kegelapan
ada masanya disuluh cahaya terang benderang
andai kita sedar kegelapan datang menerpa
segeralah mencari cahaya kerana di situ
letaknya Dia

Wallahualam....



Wednesday, 18 April 2012

19th : cinta dan anugerah

Bismillahirrahmanirrahim....

Maaf, tak mampu diluahkan dengan kata-kata
Apa yang boleh aku ungkapkan di sini cuma
Alhamdulillah~
Syukran
Terima kasih.... =)

Kalian ialah cinta dan anugerah terindah untuk tahun ke 19 ini
Birthday party mlm td is so sweet, as sweet as everyone of u ^^

my family:, mereka yang selalu menyebut nama sy dlm doa mereka, mereka cinta pertama sy~ always the first persons who wish my besday,^^ thnx ayah, mak, sis, bro, lil bro =) hanya Allah yg tau betapa sy menyayangi kamu semua...sob sob T_T

roommateku: fasha, assalamualaikum cinta, terima kasih utk kesweetan 'hati' dan coklat itu ;) kamu lebih sweet;) hampir2 air mata sy menitis~ hampir2 jek belum lagi ok...=pp

jiran sebelah (kalau muka mengadap pintu kira jiran sebelah kiri): balqis dan kak aisyah(n sue, farah husna, kak piqa zaini, raihana),^^ terima kasih utk ehem...that silver flower, that cute box,  (sweet sgt utk disebut secara direct), n mochi yg sentiasa blushing sejak jumpe sy. thnx a lot~ give u my heart, nah <3 hihi

he dai, aidina, fara : xie xie ni men zuo tian wanshang gen wo men yiqi guo wo de shengri ( maapla yufa berterabur) ^^ ni men hen ke ai..kikiki

kak ikha: ohh this senior of mine (sr setaun jek pon) =pp thnx cos sudi berjaga mlm tuk attend my besday party (stay up is something rare for her) really2 appreciate that =) insyaAllah len kali kite le stay up sesame qiam ek kak ikha, luv u <3

raihan n sue: raihan thnx cos belikan kawan tuk yell =) cute glass ade gmbr yell~ hehe sue, thnx for that beautiful roses...=) mekar bunga tu, moga ukhwah kite semua akn sentyase mekar juga..aminn~

auni n kamilah: wahhh~ auni geng nengok dalam mihrab cinta, thnx sooo much for last nite..=) kamilah, my dear usrahmate, thnx utk that vogue ray ban, wow~ ciap ade xiong mao lagi like it

zahirah n kak hani: my beloved usrahmates too, <3 thnx a lot for your wishes, terharu sob2 :')

adan sahidah: kite pernah jd adik beradik kejap, yep from that i get to know both of u closer..=) thnx sbb taw aq suke xiong mao hehe n present tu zhen ke ai=) sahidah, thnx wish aq, ukulele bile nak men? huhu

sya zu er n semor jengkol: hehehe sorang ni segan2 nak jumpe sy, sorang ni face to face wish besday sy...^^ btw, thnx a lot for the gifts =)))

aiesyahhalim, atin: my dulu, kini dan selamanya friends, thnx for that kind wishes, and sweet keychain =) u r my friends and always will be ^^

to seniors beiwai: my sisters, my naqibah <3, kalian semua sentiasa menjadi cinta dan anugerah dari Dia...terima kasih yg x terhingga utk segalanya...sob sob *touching*

dan to blcu pioneers, everyone yg wish my besday, thanxxxxxxx aaaaa looottttt =))) kamu semua hakikatnya ialah hadiah terbaik bagi saya. ya, kalian semua...

19 years old...semakin jauh dari saat kelahiran,semakin dekat dengan saat kematian (mcm hypothesis pulak)

*hypothesis accepted: semalam agak jauh sikit berfikir, Usamah bin Zaid menjadi panglima tentera termuda yang disayangi Rasulullah saw, cube teka brp umur die masa tu, 17 tahun...
*Aisyah ra digelar gedung ilmu juga dalam usia yg muda, muda remaja...
*Sultan Muhammad Al Fateh menawan Konstantinople masa umur beliau 21...
*Amirul mukminin Ali bib Abi Talib kecik2 lagi da sanggup menawarkan nyawa gantikan Rasulullah di tempat tidur baginda, masa tu umur beliau 9-10 tahun (if i m not misteken, insyaAllah betul)

Muda-muda belaka, semuanya sudah menyumbang pada agama...today i turn 19, apa sumbangan aku pada agama??? errkkk~

Masih banyak dosa perlu ditebus, masih banyak kelemahan perlu diperbaiki, masih banyak amal perlu ditingkatkan (atau dimulakan lebih tepat), masih banyak perlu aku lakukan dalam masa yang semakin hari semakin singkat sebelum kematian datang menjemput...Allah...

Kalian semua ialah kiriman dari Allah utk aku realisasikan impian itu,terima kasih everyone~ since this is my besday agak keterlaluan tak nak buat satu request lagi, x kan? (banyak demand lak kan...errr) ini requestnya,

*kekalkan aku dalam doa kalian semua, doakan semoga kita sama-sama gapai syurga*

last but not least...kek mlm tadi superb alhamdulillah....

p/s: gmbr kek len kali jek la, bcos mlm td bateri kamera abes sume gmbr ade pd org len,,,hohoho

-May Allah bless everyone-
Wassalam